Radu Ionescu

Alexandru Cernat – catalog expoziție., 10 – 23 februarie 1999

“Nu este ușor să fii studentul lui Vasile Grigore. Personalitatea sa, atât de puternică, îi poate apropia pe studenți mai mult de pictura sa decât de învățăturile sale. Cei mai puternici însă, cei cu o personalitate proprie, câștigă din apropierea unui asemenea maestru: ei învață să picteze, nu ce să picteze.

Din această categorie, favorizată de talent înnăscut și de dorința de a învăța ce sî faca cu harul său, conformându-se propriei sensibilități, aflăm, cu bucurie, pe Alexandru Cernat.

Nu de mult absolvent al Academiei, Cernat a străbătut deja trei etape, fiecare cu notabile calități, de fiecare data impunându-se asupra celor invățate de la maestrul său.

Fascinat inițial de atmosfera care scaldă modelele sale, acestea răsăreau printr-o ceața colorată care, topind detaliile, acuza aerul ușor vetust, romantic, al temelor alese. Ulterior, poate și din nevoia interioară de a se verifica, de a îndepărtaorice dubiu de expresivă bucurie în fața acelor culori ușor vetuste, Cernat trece la analiza volumelor, la descompuneri, apropiindu-se de un cubism discret, care conferă un plus de soliditate și de vigoare compozițiilor sale.

Cunoscându-se mai bine, treapta noua pe care a urcat pictorul este aceea a unei elegante sinteze, a reducerii volumelor la planuri, intensitatea și ritmul culorilor organizând compoziția. În culori crude, catifelate, așternute plat, pictorul, trădând doar aparent legile perspectivei, o realizeaza cu alte mijloace decât cele clasice. Peisajele sale se succed unul după altul, fiecare cu atmosfera sa, viguroase, impunându-se prin forța pe care o degajă, fără a le lipsi de un farmec comunicativ.

Curată, luminoasă, pictura recentă a lui Alexandru Cernat confirmă un pictor, în egală măsură cald și sever cu meseria sa, un discipol care a șriur ce să invețe de la maestrul său pentru a fi el însuși.”